10-10-2002
Kære A.
De fleste børn lærer at gå i perioden 12-18 mdr. gammel. Nogle før og andre senere. Børn, som har hypermobile led, er længere tid om at nå ”de motoriske milepæle” (kravle, sidde, rejse sig, stå og gå). Når børn bliver født for tidligt, og især, hvis de har været syge, kan det ligeledes medføre, at udviklingen forsinkes.
Det, som betyder noget, er, om der sker fremskridt. Om de enkelte bevægelser bliver mere sikre, og at nye færdigheder udvikles og afprøves. Det er godt at bruge kroppen og øve og træne musklerne så meget som muligt. Lade børnene være frit på gulvet, hellere end at sidde og lege ved et bord eller sidde og kigge i en klapvogn.
Sproget og motorikken udvikles skiftevis. Når nye færdigheder afprøves motorisk, er der pause med sproget. Bagefter sker det omvendte. Altså nye ord og pause med motorikken. Det er godt at efterligne og sætte ord på, hvad det er I laver dagen igennem.
Raske børn udvikler sig ad sig selv, hvis de får betingelserne for det. Betingelserne er gulvplads og noget inspirerende, alderssvarende legetøj (store bløde bolde, ladvogn eller trædukkevogn, pegebøger, slaskedukker, lav gynge til at gynge på maven). Man skal ikke forcere et udviklingstrin, før barnet er parat og har sikkerhed i den sidst lærte færdighed. Fx. ikke at lade barnet sidde, før det selv kan sætte sig op, og ikke træne barnet i at gå, men lade det selv rejse sig, og gå ved møblerne.
Venlig hilsen
Annemette Talbro
Sundhedsplejerske