NYHEDSBREV JUNI
(Bemærk at citat kun er tilladt med kildeangivelse: www.tvillinger.com)

 1. Midsommertilbud på to engelske udgivelser: Twins, Triplets and More samt Særnummer om at miste en (med)tvilling. Bestil i denne uge.
2. Nyt afsnit om at flytte hjemmefra – personlige beretninger
3. Tvillingers liv og helbred undersøges
4. Første nordiske møde for flerlingeforeninger 
5. Nyt panelmedlem med speciale i for tidligt fødte
6. Gratis bleer til trillinger gennem Freja
9. Sommerens træf  og andre møder for tvillinger - bl. opstart af gruppe i Århus 

ENGELSKE UDGIVELSER:
Elizabeth Bryans populære bog TVILLINGER, TRILLINGER ELLER FLERE, har været udsolgt længe og bliver ikke genoptrykt. Tvillinger.com har imidlertid været i stand til at skaffe et særtilbud på den engelske originaludgave og sælger den til favorabel pris dvs 120.- kroner plus porto. 
Læs mere her

Tidsskriftet Twin Research udgiver i slutningen af juni et særnummer (på engelsk), der koncentrerer sig om for skellige vinkler på det at miste en tvilling. Således er der afsnit både for forældre, der har mistet en tvilling, og for tvillinger, der mister medtvillingen. Alle oplæggene fra sidste års symposium på ISTSkongressen om BEREAVEMENT AND LOSS of a twin er gengivet, ligesom der er farvetillæg med kunst, der formidler tabet.
Der er tre danske bidrag, dels fra kontaktpersonen for netværket for efterladte voksne tvillinger, dels fra tvillinger.com om opstart af netværk, samt en anmeldelse af kortfilmen Sofies Hjerte, der handler om en 6-årig pige, som mister sin tvillingebror.
Tvillinger.com tager et begrænset antal eksemplarer hjem. De kommer til at koste 85 kroner plus porto. Bestil gerne med det samme, da vi kan risikere, at oplaget hurtigt bliver udsolgt.
Læs mere her: http://www.tvillinger.com/Nyheder-forside/specialissueTR.htm  

FLYTTE HJEMMEFRA:
Det kan være en vanskelig proces at flytte hjemmefra og samtidig ”forlade” sin tvilling.
To piger på i dag 19 år fortæller om deres tanker ved flytningen. Først interviewet lige før de skal skilles for at gå i hver sin gren af en videregående uddannelse, og siden et år efter, hvor den ene er flyttet hjemmefra med en kæreste.
De var uenige om adskillelsen, men endte i hver sin klasse på Handelshøjskolen. De fik med få måneders mellemrum hver sin kæreste – som er fætre !
http://www.tvillinger.com/efter/index.html

TVILLINGERS LIV OG HELBRED UNDERSØGES
Den hidtil største undersøgelse om tvillingers liv og helbred bliver nu sat i gang. Indenfor de seneste måneder har  45.000 voksne danske tvillinger modtaget et spørgeskema, der blandt andet skal undersøge, hvilken betydning arv og miljø har for en række sygdomme hos tvillinger.
Undersøgelsen bliver foretaget af Det Danske Tvillingcenter på Syddansk Universitet og har for første gang midaldrende tvillinger, mellem 50 og 71 år, med i undersøgelsen. 
Tvillingerne bliver spurgt om blandt andet nakke-og rygproblemer, gigtlidelser, astma og høre/taleproblemer og skal derudfra give forskerne et indblik i, hvordan sygdomsforløbene hænger sammen med det at være tvilling.
 - Det er vigtigt at få klarlagt, hvor meget sygdommene er bestemt ud fra generne eller ud fra miljøet. Tidligere undersøgelser har givet os meget brugbare resultater, siger lektor Kirsten Ohm Kyvik, der er leder af Det Danske Tvillingregister.
 Det har nemlig vist sig, at der er stor forskel på, om sygdomme er arvelige eller miljøbestemte hos både enæggede og tveæggede tvillingpar.
Den sidste undersøgelse fra 1994 viste, at blandt enæggede tvillinger er det sjældent, at en tvilling udvikler brystkræft og mavekræft, når en medtvilling har det. Der ud over er leddegigt heller ikke arveligt. Til gengæld har en tvilling til en diabetiker høj risiko for selv at få diabetes, hvis der er tale om enæggede tvillinger.
 Det Danske Tvillingregister, der blev oprettet i 1954, er enestående i verden, da det rummer stort set alle tvillinger, født i Danmark over en periode på 125 år.
 Undersøgelsen vil vare hele foråret, og de første resultater ventes at blive offentliggjort i løbet af 2003.

NORDISK MØDE ÅBNER NYE PERSPEKTIVER
Fem flerlingeorganisationer mødtes i marts i Stockholm for  første gang for at finde ud af, hvad man kunne samarbejde med. Det  blev del til udveksling af tvillingerelaterede varer, dels til beslutning om at trække på fælles hammel for at udgive materiale til sundhedspersonale, der i alle landene er stærkt underforsynet med undervisnings og vejledningsmateriale om tvillinger på fødegang, i dagplejetilbud og i skole.
Det var den finske, den svenske, den norske tvillingeforening, der mødtes med Freja og Nordisk Tvillingnet.

NYT PANELMEDLEM – JONNA JEPSEN – FOR TIDLIGT FØDTE
Det professionelle panel, som besvarer spørgsmål fra brugerne om alt, der har med tvillinger at gøre, er blevet udvidet med endnu en ekspert, formanden for Dansk Præmaturforening, Jonna Jepsen. Jonna Jepsen a
rbejder med præmature børns særlige vanskeligheder og behov med særligt fokus på de psykiske, følelsesmæssige og sansemotoriske senfølger. Hun fødte tveæggede tvillinger i uge 27+2 i oktober 1992. Forfatter til bogen Født for tidligt – en forældrehåndbog (Haase,1998), samt bidrag til antologien Meget små børn – forældreberetninger (Munksgaard,/2000), foredragsholder og underviser på hospitaler, folkeuniversiteter, sygeplejeskoler, seminarier, aftenskoler og i kommuner mm. Se http://www.praematur.dk

GRATIS BLEER TIL TRILLINGER OG FIRLINGER FRA I ÅR
Flerlingeforeningen Freja har et godt tilbud til alle trillinger, der er eller bliver født i år: De gratis bleer kommer fra et blefirma, som vil hædre  forældre til trillinger og firlinger.
Interesserede kan kontakte Freja på telefon 70 22 33 32. Man skal ikke være medlem af Freja.

ÅRHUS GRUPPE FORSØGES STARTET
Der findes ikke en lokalgruppe af flerlingeforeningen Freja I Århus, og dette er faldet en aktiv mor så meget for brystet, at hun indkalder flerlingefamilier I landets næststørste by til Køb-og-salg-træf søndag den 16.juni på Skt. Anna Gade Skole I aulaen, Skt. Anna Gade 38 I centrum af byen mellem kloken12 og 16. Kontakt evt Hanne Sørensen på 86941081

SPASTIKERTRÆF I SEPTEMBER 
Spastikerforeningen samler interesserede tvillingefamilier i en netværksgruppe, som mødes et par gange om året. Næste møde finder sted den 14. september på Skalmejeskolen i Sunds nord for Herning. Læs mere på www.spastikerforeningen.dk  

FERIE OG FLERLINGETRÆF:
5.-8. September lægger Øer Maritime Ferieby huse til et træf, der foreløbig har fået over 50 tilmeldte familier. Der er forskellige familie- og flerlingeaktiviteter, såsom familie-skattejagt, flerlinge-OL, fællesspisning og en masse andet. Freja vil også prøve at få samlet så mange flerlinger på et sted, at de kan slå egen rekord i Børnenes Rekordbog.
Læs mere på http://www.flerlinger.dk   

Se andre arrangementer:
http://www.tvillinger.com/markedsplads/Nymark/Kalender.htm