TVEÆGGET MAND MISTER SIN SØSTER SOM 36-ÅRIG

Her fortæller Henrik Vølund brudstykker fra sin og sin søsters barndom, og om begivenheder, der har været skelsættende for tvillingeskabet.  

Som barn skulle jeg gå 5. klasse om, fordi min tvillingesøster ikke kunne følge med, og skolen fandt det bedst, at hun gik 5. klasse om. Man syntes på vores daværende skole, at det ville være synd at adskille tvillingerne og hvorfor, at jeg, der ellers klarede mig godt i skolen, også skulle gå 5. klasse om.  

Dengang var min søster og jeg i offentlighedens øjne ikke to forskellige væsner. Vi var ikke Henrik og Charlotte. Vi var i stedet Boghandlerens tvillinger eller blot " Tvillingerne ".Derfor kan også jeg føle en stor lettelse ved, at der i øjeblikket i medierne endelig bliver sat fokus på tvillingers forskellighed. For mig kom dette, at vi blev behandlet som en enhed, til at betyde, at jeg ikke kunne følges med mine kammerater ind i mellemskolen og siden ind i gymnasiet. Det var jeg gennem hele min skolegang dybt deprimeret over og faldt aldrig rigtig til i skolen igen og gik siden ud af den med en middelmådig realeksamen. Dermed fik jeg uddannelsesmæssigt en dårlig start i livet.

Jeg ville frygtelig gerne have fulgtes med min kammerater ind i gymnasiet. Som barn ville jeg gerne være arkæolog. Men det var ligesom, at gassen gik af ballonen, da jeg midt i det hele skulle gå 5. klasse om, fordi min tvillingesøster ikke kunne følge med. Vores far var død året før, og det var angiveligt derfor, at min tvillingesøster havde svært ved at følge med. Hun var meget knyttet til vores far, som hun naturligt, taget hendes alder i betragtning, havde forgudet. Dengang i 50-erne var der ikke noget, der hed sorgbearbejdning, så hun gik helt i krampe over hans død, hvilket man måske godt kan forstå.

At jeg nu, fordi Charlotte, min tvillingesøster, ikke kunne følge med i skolen også skulle gå 5. klasse om, fik mig til også følelsesmæssigt at gå helt i sort, og hvor jeg i de kommende år lukkede af overfor omverden, der herefter kun fik at se den Henrik der søgte at overleve sin skæbne ved at være ham " den sjove " der gerne stod op til at lave fis og ballade eller deltog i en sjov rolle i årets skolekomedie.  

Da jeg siden afsluttede skolen med en middelmådig realeksamen, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle stille op med mig selv og spildte efterfølgende en del år med at prøve at finde ud af, hvad jeg skulle bruge mit liv til. En skæbne, jeg ikke, synes jeg, havde fortjent, blot fordi skolen i sin tid valgte at behandle min tvillingesøster og jeg som en enhed, det var bedst ikke at adskille.

Min tvillingesøster skulle siden meget tragisk dø af kræft som 36-årig og i den forbindelse skulle jeg blive konfronteret med, hvor svært det omgivende samfund har ved at håndtere, hvad der sker i tvillinger. For mig var der således ingen hjælp at hente nogen steder, da jeg efter min tvillingesøsters død havde det så svært, at jeg havde brug for hjælp og også søgte det. Hos de psykologer jeg dengang søgte hjælp hos, mødte jeg ingen forståelse for, hvad det var jeg havde at slås med i forbindelse med Charlottes tragiske død. Jeg følte mig efter hendes død fortabt i forhold til, at jeg havde mistet et menneske, der var mig så nær, som nogen og som betingelsesløst havde holdt af mig, som ingen anden havde holdt af mig og kunne ikke forestille mig, hvorledes jeg skulle leve videre uden Charlotte i mit liv. Det føltes pludselig så tomt at være til. Det føltes så ensomt. 

Det var først  her 17 år efter hendes død, at jeg skulle være så heldig via Internettet at få kontakt til et netværk for tvillingeløse tvillinger i USA, Twinless Twins Support Group og hvor jeg for første gang, siden Charlotte døde, skulle møde mennesker, der vidste, hvad jeg havde haft at slås med siden min tvillingesøsters tragiske død. I den forbindelse kan jeg kun hilse velkommen, at Abelone Glahn, indehaveren af denne hjemmeside, satser på dannelse af et netværk for efterladte tvillinger her i Danmark og i det hele taget har taget initiativ til denne hjemmeside, hvor man også på fagligt niveau kommer rundt om, hvad en tvilling er for en størrelse. Mit liv gav mig den erfaring, at det er nødvendigt at skaffe viden om tvillinger og viden om, hvorledes tvillinger skal takles, så der fremover ikke begås de fejl, der mht. til mit eget liv skulle forandre mit liv som tvilling til noget, der allerede i 5. klasse skulle formå at tage mit håb og mine drømme om, hvad jeg ville bruge mit liv til, fra mig.

 Henrik Vølund.

tilbage til Kritiske livssituationer